sobota, 13 grudnia 2025 13:26
Reklama
Reklama

Kuleczkowanie stali

Marzysz o idealnym wykończeniu powierzchni? Pora na kuleczkowanie! Taka obróbka wykańczająca zapewni stalowym powierzchniom odporność na korozję — zarówno wżerową i naprężeniową oraz piękny efekt na długie lata. Co to jest kuleczkowanie stali?  Kuleczkowanie stali to bardzo skuteczna metoda wykańczania powierzchni. Jest o wiele bardziej skuteczna i efektowna niż piaskowanie. Kuleczkowanie stali przygotowuje powierzchnie do nakładania kolejnych powłok, zwiększa twardość powierzchni przedmiotu, a także powoduje zmniejszenie jej chropowatości. Obrabiany metal uzyskuje w ten sposób jednolitą barwę i satynowe wykończenie powierzchni. Wszystko dzięki oczyszczeniu powierzchni obrabianego metalu, które usuwa w ten sposób nawet przebarwienia powstałe po spawaniu. Ta metoda obróbki i wykańczania powierzchni bywa także nazywana zamiennie szkiełkowaniem. Kuleczkowanie najczęściej jest używane do powierzchni ze stali nierdzewnej i aluminiowych. 

Nazwa kuleczkowanie pochodzi od narzędzia, którego używa się w tym procesie. Ma ono kształt kuli. Na obrabiane powierzchnie kierowane są kulki o różnej wielkości. Dzięki odpowiedniej prędkości (od 50 do 180 m/s) kulki odpowiednio obrabiają materiał. 

Jak wygląda kuleczkowanie? 

Proces kuleczkowania zazwyczaj poprzedza i kończy odpowiedni proces chemiczny. Przed rozpoczęciem szkiełkowania należy umyć i odtłuścić powierzchnię, przy użyciu odpowiednio dobranych środków chemicznych. Następnie w razie potrzeby przeprowadzany jest proces trawienia, a dopiero potem kuleczkowanie. Po zakończeniu procesu wykonuje się jeszcze pasywację. Kuleczkowanie stali wykonuje się w pomieszczeniu przygotowanym do tego. Gwarantuje to odpowiednią czystość i najwyższą jakość obróbki. Stosowane są też różne gradacje ścierniwa — dopasowywane są one do stopnia wykończenia wyrobu. Do kuleczkowania wykorzystuje się często mikrokulki szklane, które zapewniają najlepszy efekt wizualny (stąd też nazwa szkiełkowanie). Najlepsze efekty można osiągnąć przy powierzchni bez rys oraz uszkodzeń. 

Zalety kuleczkowania 

Ten proces ma wiele zalet. Przede wszystkim kuleczkowanie stali pozwala na uzyskanie gładkiego efektu na powierzchni. Nie rozciąga materiału, a także zwiększa jego wytrzymałość. Idealnie przygotowuje powierzchnię do dalszej pracy z nimi jak nakładanie kolejnych powłok. A co najważniejsze idealnie zabezpiecza materiał przed korozją. Powierzchnia poddana kuleczkowaniu uzyskuje jednolity kolor. Ten proces nie jest też tak inwazyjny, jak piaskowanie — pozwala odpowiednio zadbać o powierzchnię bez ryzyka jej uszkodzenia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Kuba 19.12.2024 14:38
Obróbkę stali kwasoodpornej może wykonać Allfil Filter Technologies z Woli Rębkowskiej

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama