poniedziałek, 25 listopada 2024 08:56
Reklama

Czym jest liofilizacja żywności?

Ta nowa metoda utrwalania żywności cieszy się coraz większą popularnością, a liofilizowane produkty często goszczą w sklepach ze zdrową żywnością. Czy warto je spożywać i jak dokonać udanego zakupu? Poznaj szczegółowe informacje, a zdrowe jedzenie będzie na wyciągnięcie ręki. Czym jest liofilizacja? Liofilizacja polega na zmianie stanu skupienia wody, która znajduje się w produkcie. Wówczas postać stała przechodzi w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W tym celu wykorzystuje się proces suszenia przez mrożenie przy niskim ciśnieniu. Dzięki temu cenne właściwości produktów zostają zachowane. Nic więc dziwnego, że liofilizowane owoce cieszą się tak dużą popularnością wśród miłośników zdrowego stylu życia.

Proces liofilizacji rozpoczyna się od zamrożenia żywności do temperatury ok. -40 °C. Następnie następuje sublimacja i suszenie lodu. Warto pamiętać, że żywność w tej postaci łatwo pochłania wilgoć, zatem warto przechowywać ją w specjalnych opakowaniach. Dzięki temu produkty nie tylko zachowują swój zdrowy skład, ale również naturalny kolor i smak.

Dlaczego warto sięgać po liofilizowane owoce?

Owoce to naturalne bogactwo wielu składników mineralnych. Mowa tu o potasie, magnezie, karotenoidach, polifenolach czy antocyjanach. Nie brakuje również wartościowych witamin A, B, C, E czy K, które wpływają na prawidłową pracę organizmu, a to szczególnie istotne dla rozwoju maluchów. Pamiętaj, że eksperci zalecają, aby każdego dnia spożywać kilka porcji warzyw i owoców. W ten sposób z łatwością nauczysz się prozdrowotnych nawyków i unikniesz wielu schorzeń.

Ponadto liofilizowane owoce możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy wybrać dobrze zapakowane produkty, aby móc cieszyć się znakomitym smakiem nawet podczas podróży. To świetna alternatywa dla wielu innych przekąsek, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą szybko utracić swoje wartości odżywcze. Możesz również wykorzystać owoce do przyrządzania pysznych deserów czy sałatek. To oczywiście tylko niektóre propozycje, gdyż ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!

Nie tylko owoce

Chociaż liofilizowane owoce cieszą się niesłabnącą popularnością, warto również rzucić okiem na inne propozycje. Otóż pierwszym produktem, który poddano procesowi liofilizacji, była kawa, która do dzisiaj jest bardzo chętnie kupowana. Ma mniej kofeiny niż ta mielona, lecz cechuje ją większa trwałość. Ponadto wiele osób wskazuje, że ma lepszy smak i głębszy aromat niż popularna kawa rozpuszczalna.

Proces ten stosuje się również w przypadku warzyw, w celu zachowania świeżości i doskonałych wartości odżywczych. Warto jednak zaznaczyć, że liofilizacji można poddać niemal każdy produkt spożywczy. Dziś z łatwością możesz kupić takie przyprawy, dania gotowe, sosy, a także mięso. Pamiętaj, aby przed dokonaniem wyboru rzucić okiem na skład oraz wartość energetyczną poszczególnych artykułów. Dzięki temu możesz z łatwością podejmować właściwe wybory żywieniowe. Wystarczy stawiać na sprawdzone rozwiązania, a zakupy na pewno będą udane.

Materiał Partnera


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
NAJNOWSZE WIDEO
Reklama