Reklama
Rzodkiewka jest jednym z najłatwiejszych w uprawie i najszybciej rosnących warzyw. Najczęściej wykorzystywana do sałatek i kanapek, jest ceniona za swój ostry smak, który zawdzięcza zawartości olejku musztardowego. Najpopularniejsze są rzodkiewki o czerwonej skórce, jednak są także odmiany o czarnym, żółtym lub zielonym korzeniu. Oprócz chrupiącej część podziemnej jeść można także młode listki rzodkiewki, dodając je np. do sałatek.
Wybór miejsca do uprawy rzodkiewki i przygotowanie podłoża
Plony najlepszej jakości uzyskamy, uprawiając rzodkiewkę w miejscu o lekkiej, dobrze przepuszczającej wodę, żyznej glebie o dużej zawartości próchnicy. Idealny odczyn podłoża dla rzodkiewki to pH 6,5-7,5. Zanim wysiejemy nasiona, należy dokładnie przekopać, odchwaścić i usunąć wszystkie kamienie z grządki, na której planujemy uprawę. Warto także wzbogacić podłoże wieloskładnikowym nawozem mineralnym. Żyzna i wilgotna gleba zapewni szybki wzrost korzeni rzodkiewki, dzięki czemu będą one smaczne i kruche.
Kiedy i jak wysiewać rzodkiewkę?
Aby jak najdłużej cieszyć się tymi pysznymi warzywami, rzodkiewkę możemy wysiewać co dwa tygodnie od marca do maja i od lipca do września. Zbory będą trwać wówczas od kwietnia do października z letnią przerwą. Nasiona możemy rozsiewać w rzędach co 15 cm lub rzutowo, na głębokości ok. 2-3 cm. Rzodkiewki nie lubią rosnąć w zagęszczeniu dlatego, jeśli są zbyt stłoczone, należy je przerwać ok. 10 dni po wzejściu. Jeśli zadbamy o odpowiednią wilgotność podłoża, siewki pojawią się już po 4-5 dniach. Nasiona rzodkiewki kupisz tutaj.
Jak pielęgnować rzodkiewkę?
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym, jakiego wymaga rzodkiewka, oprócz oczywiście regularnego odchwaszczania, jest systematyczne nawadnianie uprawy. Podlewając, należy stosować gęste sito. Grządka powinna być stale wilgotna, jednak nie może w niej zalegać nadmiar wody, ponieważ może to pobudzić wzrost liści zamiast korzeni. Niedobór wody z kolei lub nierównomierne podlewanie sprawi natomiast, że korzenie będą popękane i sparciałe.
Zbiory i przechowywanie
Rzodkiewka szybko kiełkuje i szybko rośnie, dlatego już po 3-4 tygodniach od siewu możemy zbierać pierwsze plony. Jest to także doskonała okazja do przerwania, jeśli okazało się, że wysialiśmy nasiona zbyt gęsto. Po wyjęciu z ziemi największych okazów zwolni się miejsce dla pozostałych roślin. Aby rzodkiewki były smaczne i chrupiące, należy wyrywać je od razu, kiedy osiągną odpowiednią średnicę. Zbyt długo przetrzymane w gruncie stają się łykowate i tracą swoje walory smakowe.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze