sobota, 13 grudnia 2025 13:24
Reklama
Reklama

Pomóż uczniom Piątki w wygraniu grantu

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5 w Garwolinie walczą o grant w wysokości 1000 zł w ramach konkursu „Projektanci edukacji”. W osiągnięciu celu potrzebne są głosy internautów. Innowacja pedagogiczna „Ugotowani” opracowana została z myślą o propagowaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci w wieku szkolnym, a także zachęcania ich do poznawania nowych smaków. Celem innowacji jest ukazanie dzieciom, że zdrowe nie znaczy nudne, że zdrowe znaczy smaczne. W ramach działań innowacyjnych dzieci uczestniczą w zajęciach kulinarnych, a także biorą udział w zajęciach edukacyjnych na temat zasad zdrowego odżywiania, kulturalnego zachowania się przy stole, bezpiecznego użytkowania sprzętów kuchennych. Uczniowie zdobywają nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku. Mają okazję zgodnie współdziałać z innymi, zdobywać umiejętności przydatne w codziennym życiu i osiągać sukcesy kulinarne.

„Zajęcia kulinarne będą prowadzone w szkole  pod nadzorem  i z pomocą nauczycieli. Dzieci będą uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych na temat: zasad zdrowego odżywiania, savoir vivre przy stole, zasad nakrywania do stołu, rozpoznawania podstawowych produktów po wyglądzie, smaku i zapachu, umiejętność odczytywania przepisów obrazkowych, zasad bezpiecznego użytkowania sprzętów kuchennych. Będą spotkania z ekspertami - dietetyk/intendent. Współpraca z rodzicami ·  konkurs kulinarny „Masterchef z mamą i tatą.”. Wycieczki i wyjścia: warsztaty z pieczenia pizzy - pizzeria Diavola, wypiekanie bułeczek - piekarnia Mianowscy, wizyta w sklepie ze zdrową żywnością, oraz w warzywniaku. Podczas działań kulinarnych dzieci będą przygotowywać: sałatki; surówki, soki, koktajle, pieczywo, kolorowe kanapki, pasty, desery, przystawki, słodkie wypieki, zapiekanki, pizze, kulinarne fantazje” – czytamy w opisie projektu.

Program realizowany jest od października i potrwa do czerwca 2024 roku w klasach 1 d i 3 b. Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu przy współpracy lokalnych instytucji tj. piekarnia, pizzeria oraz przy współpracy  nauczycieli ze szkoły ponadpodstawowej  nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.

„Udział w zajęciach pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczy ich organizacji pracy w kuchni, samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażania zasad  kulturalnego zachowania się przy stole. Dzieci zdobędą możliwość do samodzielnego działania kulinarnego a także do czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywania nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenia wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijania poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznania z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażania podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich” – czytamy w opisie.

Po zakończeniu projektu, za zdobyty grant, chciałybyśmy zaprosić dzieci do prawdziwej restauracji na uroczysty obiad.

Aby uczniowie Piątki zdobyli grant w wysokości 1000 zł w głosowaniu on-line potrzebne są nasze głosy. Aby zagłosować należy wejść w ten link, wybrać przycisk „Zagłosuj na ten projekt”, a następnie potwierdzić swojego maila. Możliwe jest oddanie jednego głosu dziennie z jednego maila.

Głosowanie trwa do 15 grudnia.

red.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama