sobota, 13 grudnia 2025 13:17
Reklama
Reklama

W niedzielę zostań potencjalnym dawcą szpiku

Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem oraz Starosta Powiatu Garwolińskiego zapraszają na niedzielną akcje rejestracji w gronie dawców szpiku kostnego fundacji DKMS. „Jeśli dziś przyłączysz się do walki z nowotworami krwi, jutro może okazać się, że to właśnie Ty możesz uratować komuś życie” – zachęcają organizatorzy.

Akcja będzie odbywać się w niedzielę 3 grudnia, w godzinach 12-19. Aby zostać potencjalnym dawcą szpiku kostnego należy najpierw wypełnić formularz. Później, za pomocą specjalnej pałeczki, zostanie pobrany wymaz z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka (łatwe i bezbolesne ). We wszystkim pomogą przeszkoleni wolontariusze.

Zarejestrować może się osoba zdrowa między 18. a 55. rokiem życia. Przeciwwskazania to: otyłość ( większa niż 40 BMI), ciężka choroba serca, płuc lub nerek, niektóre choroby psychiczne, ciężka choroba metaboliczna, uzależnienia (alkohol, narkotyki, leki), wybrane tropikalne choroby zakaźne, choroby zakaźne jak HIV, zapalenie wątroby typu B lub C, kiła, ogólnoustrojowe choroby autoimmunologiczne (np: cukrzyca t.1, reumatoidalne zapalenie stawów), transplantacje, nowotwór złośliwy ( wliczając wyleczone nowotwory z przeszłości), choroby układu krwiotwórczego (choroby krwi i szpiku).

Więcej informacji na miejscu oraz na stronie www.dkms.pl.

mat. pras., opr. red.

Screenshot 20231130 095919


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama