sobota, 13 grudnia 2025 10:47
Reklama
Reklama

Obchody 160. rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego

Już w najbliższą niedzielę, 22 stycznia w Garwolinie odbędą się patriotyczne wydarzenie zawiązane ze 160. rocznicą wybuchu Powstania Styczniowego. Powstanie wybuchło w 1863 roku i było największym i najdłużej trwającym zrywem epoki porozbiorowej. Walczyli w nim przedstawiciele wszystkich warstw społeczeństwa, a samo powstanie miało olbrzymi wpływ na przełom społeczny i ideowy. Temat powstania poruszył wielu artystów, pisarzy i poetów. W niedzielę, 22 stycznia, o godz. 9.30 na cmentarzu parafialnym w Garwolinie zostaną złożone kwiaty pod pomnikiem poświęconym poległym Powstańcom Styczniowym. Następnie o godz. 10.00 w kolegiacie pw. Przemienienia Pańskiego zostanie odprawiona msza święta w intencji ojczyzny.

 

Natomiast w poniedziałek, 23 stycznia w Powiatowym Centrum Kultury i Promocji w Miętnem o godz. 18.00 odbędzie się wykład „Powstanie Styczniowe na ziemiach powiatu garwolińskiego”. Będzie to doskonała okazja, by przypomnieć dzieje Powstania Styczniowego na naszych ziemiach, przybliżyć sylwetki uczestników zrywu i przedstawić fragmenty wspomnień powstańców. Całość zilustrują ciekawe eksponaty oraz widoki miejsc związanych z powstaniem.

mat.pras./oprac.red.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama