reklama

Czy w miejscach produkcji artykułów spożywczych możliwe jest utrzymanie czystości na co dzień?

Opublikowano: 26 kwiecień 2021, 15:25 Kategoria Rozmaitości
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Usuwanie zabrudzeń oraz bakterii jest bardzo istotne szczególnie w obszarach, w których produkuje się żywność bądź trzyma zwierzęta. Brak sterylności może szybko okazać się niebezpieczny i groźny zarówno dla pracowników, jak również osób spożywających artykuły. Istnieje wiele sposobów, które wspierają porządkowanie i czyszczenie przestrzeni. Nie wszystkie okazują się jednak na tyle skuteczne, aby możliwe było spełnianie przyjętych norm i nakazów. Wiele osób zastanawia się nad tym jakie środki zastosować, aby mieć pewność utrzymania odpowiednich warunków. W ostatnim czasie bardzo popularne i skuteczne są maty dezynfekcyjne. Ich największą zaletą jest bez wątpienia fakt, iż są niemal bezobsługowe. Właściciele obiektów nie muszą więc poświęcać swojego czasu na sprzątanie, aby cieszyć się oczekiwanym efektem i gwarancją bezpieczeństwa. Maty dezynfekcyjne charakteryzują się również stosunkowo niewielkimi rozmiarami, przez co nie są nadmiernie widoczne i nie zaburzają estetyki pomieszczeń. Artykuły te pomagają w walce z zarazkami i wirusami, których przenoszenie się mogłoby zniszczyć produkowane towary. Dodatkowo opcje te są stosunkowo niedrogie jak na swoją funkcjonalność.

Gdzie montować maty dezynfekcyjne, aby gwarantowały najlepsze efekty podczas użytkowania?

Nie każdy wie na czym polega skuteczność mat. Głównym powodem, dla którego są niezawodne jest ich budowa. Maty dezynfekcyjne zbudowane są z dwóch, a czasem nawet trzech warstw, z których każda pełni inną rolę. Połączenie właściwości higroskopijnych, chłonnych i wodoodpornych powoduje, że żaden brud nie ma szans. W budynkach wreszcie zaczyna panować oczekiwana czystość. Właściciele mogą przestać przejmować się błotem, ziemią czy innymi zanieczyszczeniami wnoszonymi na podeszwach butów czy kołach. Warunkiem pełnej satysfakcji jest zastosowanie mat o odpowiednich wymiarach przy każdym wejściu. Brak choć jednej może drastycznie osłabić efekt. Maty dezynfekcyjne muszą zostać zamontowane w taki sposób, aby nie były narażone na opady. Połączenie się deszczu czy śniegu z płynem dezynfekującym może osłabić działanie. W okresie kiedy temperatury są ujemne warto zastosować dodatkowo glikol, który ma za zadanie chronić przed zamarzaniem preparatu. Dobrą praktyką jest stosowanie przed matami znaków ostrzegawczych w celach bezpieczeństwa.

Materiał partnera

reklama



Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama