Co serwują włoskie restauracje? Jak działają tamtejsze hotele? Jak się produkuje wino i oliwę? Odpowiedzi na te pytania znają uczniowie z Zespołu Szkół w Miętnem. Kolejna grupa młodzieży odbywa właśnie staż zawodowy we Włoszech.
To trzecia grupa uczniów z Miętnego, która doskonali swoje zawodowe umiejętności we włoskim Spoleto. Młodzież przebywa tam od 1 do 14 września pod opieką Olgi Domańskiej i Wiktorii Sieradzkiej. Jeszcze we wrześniu kolejne dwie grupy skorzystają z możliwości szkolenia we Włoszech.
Stażyści mieszkają w siedemnastowiecznym kompleksie parkowo-pałacowym Willa Redenta. Tutaj realizują staż: w restauracjach, hotelu oraz gospodarstwie ekologicznym produkującym wino i oliwę. Poznają od kuchni funkcjonowanie obiektów i pracę w nich.
Staż zawodowy we Włoszech to czas na naukę, ale także na zwiedzanie i poznawanie lokalnej kultury, historii i tradycji. W wolnym czasie uczniowie odwiedzili Spoleto, Rzym i Asyż. Jest czas na wycieczki po okolicznych górach i wieczorne koncerty.
mat.pras./oprac. jd