reklama

Tort weselny: niezbędna dekoracja i tradycja w jednym

Opublikowano: 31 maj 2019, 14:16 Kategoria Rozmaitości
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Branżowe powiedzenie o weselach mówi, że do doskonałej imprezy potrzebne są trzy elementy: Para Młoda, goście oraz tort. Trudno sobie wyobrazić nawet niewielkie przyjęcie dla samej rodziny, w którym w pewnym momencie nie pojawi się piętrowa słodkość udekorowana przez doświadczonego cukiernika. Im więcej gości, tym większy i cięższy tort, ale również więcej pracy włożonej w jego przygotowanie. Co dzieje się z tortem, zanim pojawia się na sali weselnej?

Ustalenie szczegółów

Krokiem pierwszym jest stworzenie projektu tortu wedle zaleceń przyszłych małżonków. Najczęściej mogą wybrać oni z kilku klasycznych kompozycji lub zamówić własną, unikatową i niepowtarzalną. Na tym etapie wybiera się masę ciasta - jasną, ciemną - oraz jego główną nutę smakową. Tradycyjnie wygrywa zwykle jasny biszkopt z owocowymi dodatkami sezonowymi, ale wśród stołecznych trendów coraz częściej panuje moda na torty czekoladowe. Młodzi określić muszą liczbę gości, bo to na jej podstawie ustalana jest masa i waga tortu oraz podejmowana jest decyzja, ile pięter będzie sobie liczył. 

reklama


Przygotowanie ciasta 

Doświadczeni cukiernicy pieką najlepsze torty weselne Warszawa w niecały dzień, nie licząc czasu na stworzenie mas dekoracyjnych, które często muszą tężeć przez kilka godzin. Ciasto musi najpierw nabrać odpowiedniej konsystencji, a następnie po upieczeniu wystygnąć. Łączenie ze sobą elementów piętrowego tortu również wymaga ogromnych umiejętności cukierniczych oraz... logistycznych.

Dekoracje końcowe

Mało który cukiernik wykorzystuje do dekorowania gotowe elementy; profesjonaliści tworzą je sami ze starannie dobranych składników, aby mieć pewność, że całość spełni wymagania i oczekiwania klientów oraz najwyższe standardy jakości. Tort, który rozpuszcza się przed pokrojeniem, z pewnością nie spotka się z entuzjazmem Młodej Pary i samych gości. Masa cukiernicza o różnych kolorach przygotowywana jest odpowiednio wcześniej oraz barwiona barwnikami spożywczymi, które nie powodują reakcji alergicznych i nadają dekoracjom nie tylko wyrazisty kolor, ale również smak.

Materiał partnera


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama