W Nadleśnictwie Garwolin powstała wyjątkowa strefa ochronna

Opublikowano: 04 styczeń 2019, 09:15 Kategoria Rozmaitości

Z końcem poprzedniego roku na terenie nadleśnictwa Garwolina ustanowione zostały dwie strefy ochrony dla bociana czarnego oraz iglicy małej. Druga ze stref jest pierwszą w województwie mazowieckim ustaloną dla ochrony zwierzęcia innego niż ptak.

O ile gatunek bociana czarnego jest większości znany, choćby ze słyszenia, tak iglica mała stanowi większą niewidomą.  

Iglica mała to gatunek ważki, jest najmniejszą z europejskich ważek. W Polsce jest gatunkiem rzadkim i zagrożonym w skali kraju, silnie związana z terenami podmokłymi, roślinnością turzycową. Zasiedla podtopione szuwary. Długość jej ciała to zaledwie 30 mm. Ważki latają od maja do lipca, żyją do 3 miesięcy.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 6 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt jest wymieniona jako gatunek wymagający ochrony strefowej - do 100 m od miejsca rozrodu i regularnego przebywania przez cały rok - jako jedyny z owadów. Jest to gatunek silnie zagrożony wyginięciem, wymieniony w Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt. Jak podaje Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Warszawie nowa strefa na naszym terenie jest pierwszą w województwie mazowieckim ustaloną dla ochrony zwierzęcia innego niż ptak. Objęcie nowego stanowiska tej rzadkiej ważki ochroną, daje nadzieję na zachowanie iglicy na Mazowszu i zwiększa szanse na przetrwanie krajowej populacji tego gatunku.

Bocian czarny żyje z dala od ludzkich osiedli, w rozległych lasach, gdzie czuje się najlepiej wiodąc skryty tryb życia. Należał zawsze do ptaków nielicznych, a nawet rzadkich. W przeciwieństwie do białych boćków, napastowano go ze względu na żałobne ubarwienie. Wprowadzenie ścisłej ochrony i zaniechanie prześladowań spowodowały, że bociany czarne zaczęły zakładać gniazda na skraju lasów, a także w pobliżu ludzkich siedzib.

Ptaki te są ostrożne, czujne i spostrzegawcze. Mają doskonały wzrok. Rzadko wydają dźwięki, nigdy nie klekocą. Porozumiewają się ze sobą gestami. Samica wraz z samcem opiekuje się złożonymi jajami, a później młodymi. Żywią się żabami, małymi rybami, myszami, gadami i owadami. Zdobycz połykają lub przechowują w pokarmowym worku. Gniazda starają się zakładać w odosobnieniu, często posiadają ich kilka, używając ich na przemian. Każda rodzina pilnuje swego rejonu, są bardzo żarłoczne. Bocian czarny wzrostem przypomina białego, ale jest od niego lżejszy. Samiczki i samce wyglądają tak samo; czarne z zielonkawym i purpurowym połyskiem, ale z białym brzuchem i spodem ogona. Jego dziób i nogi są czerwone.

mat. pras.

fot. J. Błędowski

 

Dodaj komentarz

Dodając komentarz oświadczasz, że akceptujesz regulamin dodawania komentarzy oraz politykę prywatności.

Kod antyspamowy
Odśwież