Uczniowie ZSP nr 2 na podium prestiżowego konkursu kulinarnego

Opublikowano: 19 grudzień 2016, 07:48 Kategoria Edukacja
zsp 2 garwolindwójkakonkurs kulinarny
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie ? Kamila Chudek i Paweł Talarek - zajęli trzecie miejsce podczas VIII Ogólnopolskiego Konkursu ?Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016?.

Konkurs odbył się 9 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie. Był organizowany przed grupę Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego oraz firmę Apro Trade.

 

Kamila Chudek i Paweł Talarek (uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) wywalczyli trzecie miejsce tuż za drużyną z Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie i drużyną z Łodzi. Konkurs przewidywał przygotowanie zakąski z udziałem tuszki śledzia, buraka i sera białego oraz dania zasadniczego z wykorzystaniem gęsiny i wiśni. W finale 12 drużyn z całej Polski było ocenianych przez profesjonalne jury, w skład którego wchodzili szefowie restauracji oraz hoteli m.in. Mariusz Nowicki, Jarosław Uściński i Kurt Scheller.

Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez burmistrza dzielnicy śródmieście m. st Warszawy, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz sponsorów.

Kamila i Paweł do konkursu przygotowywali się pod kierunkiem Iwony Kiełt i Elżbiety Buczek.

mat. pras.

fot. na zdjęciu Kamila Chudek i Paweł Talarek


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz