W Dwójce stawiają na drób

Opublikowano: 12 marzec 2020, 10:29 Kategoria Edukacja
dwójkazs 2 garwolinmarcin budynekdrób
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

20 uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie wzięło udział w szkoleniu w ramach VI edycji programu ?Stawiam na drób? organizowanym przez związek Polskie Mięso. Młodzież zdobywała nowe umiejętności pod okiem szefów kuchni z Marcinem Budynkiem na czele.

Szkolenie odbyło się we wtorek. - Realizujemy VI edycję programu edukacyjno-szkoleniowego ?Stawiam na drób?. Przekazujemy zagadnienia dotyczące polskiego drobiu, od przepiórki, przez gęś, indyka, kaczkę i kurczaka. Mówimy o chowie drobiu, rozpoznawaniu mięsa w sklepie i podawaniu na talerzu ? wyjaśnia kucharz Marcin Budynek.  

W pierwszej części szkolenia uczestnicy wysłuchali wykładu teoretycznego, z którego dowiedzieli się m.in. jak porcjować drób. Później wiedzę i umiejętności 20 młodych kucharzy szlifowało podczas części praktycznej. W niej uczniowie Dwójki przygotowali różne dania, gdzie bohaterem był oczywiście drób. ? Widać, że ta młodzież wie, po co przyszła do szkoły. Nie są to przypadkowe osoby. Są odpowiednio przygotowani ? ocenił uczniów ZS nr 2 Marcin Budynek.

- Na pewno chcielibyśmy brać częściej udział w takich szkoleniach, bo można z nich wynieść bardzo dużo. Zmienił nam się pogląd na produkt, jakim jest drób. Nauczyliśmy się m.in. tego, że należy go piec w wysokiej temperaturze i nie należy go nakłuwać ? dzielą się wrażeniami Agata Deszczka i Maciej Przepiura.

Po zakończonym szkoleniu nie zabrakło wspólnych zdjęć oraz wręczenia certyfikatów. Uczestnicy otrzymali także upominki w postaci noży.

Koordynatorami szkolenia były nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Iwona Kiełt i Elżbieta Buczek.

łk


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz