Nagrodą kolacja w restauracji Okrasy

Opublikowano: 04 luty 2020, 10:28 Kategoria Edukacja
karol okrasazsp 2dwójka
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Zwycięzcy konkursu kulinarnego ?Danie z okrasą? w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie, w ramach nagrody zostali wyjątkowo ugoszczeni w warszawskiej restauracji Platter. Finalistów konkursu i opiekunów przywitał sam właściciel i szef kuchni - Karol Okrasa.

Wspólnie z innymi kucharzami przygotował specjalnie dla przybyłych uczniów przeróżne smakołyki. Można było skosztować: galaretki z jagnięciny, zakąski z łososia, zupy kalafiorowej krem na mleczku kokosowym, kaczki confit z popcornem z kaszy gryczanej, sosem z kwasu chlebowego, puree ziemniaczanego udekorowaną kwiatem czosnku i sorbetu cytrynowo-koperkowego.

Prawdziwą rozkoszą podniebienia był deser - lody gruszkowe z musem czekoladowym, bezą z albuminy udekorowane karmelem. Uczestnicy tego wyjątkowego spotkania z Dwójki czuli, że są wyróżnieni. - Stół, przy którym siedzieli, znajdował się w sąsiedztwie kuchni, dzięki czemu mogli obserwować pracę kucharzy i przygotowywane przez nich dania. Przez cały czas pobytu panowała bardzo rodzinna i przyjazna atmosfera a sam Karol Okrasa rozmawiał przy stoliku nie tylko z gośćmi z Garwolina, ale też z pozostałymi gośćmi w sali restauracyjnej ? relacjonuje nauczycielki Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska.

mat. pras., opr. red.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz