Kulinarne zmagania w Dwójce po raz drugi

Opublikowano: 03 kwiecień 2019, 20:44 Kategoria Edukacja
zs 2 garwolinkonkurskuchnia nadwiślańska
Ten artykuł przeczytasz w 2 - 3 min.

Kwaszona czerwona kapusta ze smażonym boczkiem i sosem śliwkowym oraz sorbet jabłkowo-miętowo-bazyliowy dał Patrycji Banaszek i Pawłowi Talarkowi (ZS nr 2 Garwolin) zwycięstwo w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ?Kuchnia Nadwiślańska 2019?. W Dwójce rywalizowało osiem kulinarnych duetów z całej Polski, a w gronie jury zasiedli renomowani kucharze.

Do garwolińskiego ZS nr 2 przyjechało dzisiaj osiem zespołów wyłonionych w drodze kwalifikacji. Skład finalistów został wybrany po ocenie receptur dania głównego i deseru nadesłanych przez uczestników. ?Bohaterami? były w tym roku boczek i kapusta kiszona w daniu głównym oraz ser kozi i jabłko w deserze. W organizowanym po raz drugi konkursie wzięły udział reprezentacje szkół z Radomia, Płocka, Grodziska Mazowieckiego, Łomży, Sadownego. Nie zabrakło dwóch drużyn gospodarzy.

- Powtórzę to, co mówiłam podczas otwarcia ubiegłorocznego konkursu. Kucharz to obecnie zawód artysty ? zaznaczała podczas otwarcia dyrektor ZS nr 2 Ewa Flaga, podkreślając jednocześnie ogromne zaangażowanie głównej organizatorki konkursu Małgorzaty Zadróżnej-Piłki.

Przed dwuosobowymi zespołami czekały dwa zadania. W pierwszym należało we właściwy sposób pokroić marchewkę i jabłko. Przez pozostały czas uczestnicy musieli odtworzyć własne konkursowe receptury.

Konkurs przebiegał pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Eurotoqes Polska z siedzibą w Brukseli. Efekty prac były oceniane przez jury techniczne i jury degustacyjne. W składzie komisji byli Marcin Soból, Jean Bos, Janusz Sykut, Mariusz Zając. - Niektórych zadanie konkursowe przerosło, inni stanęli na wysokości zadania. Obrady jury były bardzo wnikliwie. Różnice punktowe były niewielkie - wyjaśniał przewodniczący jury Marek Rybacki.

Nagrodę VIP otrzymali Kacper Wojtysiak i Robert Piotr Urbański z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (op. Halina Kutkowska). Dyrektor szkoły Ewa Flaga, za aranżację dania, wyróżniła gospodarzy Agatę Domańską i Maksymiliana Wawra. Podopieczni Marty Szymborskiej zgarnęli dzisiaj także nagrodę za zdobycie trzeciej nagrody. Drugie miejsce przyznano Katarzynie Skibniewskiej i Patrykowi Ryszawie z ZSP w Sadownem (op. Elżbieta Rukat).

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ?Kuchnia Nadwiślańska 2019? wygrał kolejny duet Dwójki ? Patrycja Banaszek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek). Tegoroczny maturzysta  to ubiegłoroczny zwycięzca konkursu. Laureaci, oprócz medali, pucharów i dyplomów, odebrali cenne nagrody rzeczowe. Garwoliński duet przygotował kwaszoną czerwoną kapustę ze smażonym boczkiem i sosem śliwkowym jako danie główne. Deserem był z koeli sorbet jabłkowo-miętowo-bazyliowy z panierowaną kulką sera koziego na puree paprykowo-malinowym z sosem limonkowo-kawowym.

Patronat honorowy nad konkursem objął starosta powiatu garwolińskiego Mirosław Walicki. Nagrody wręczała wicestarosta Iwona Kurowska, prezes garwolińskiego oddziału ZNP Halina Poszytek, dyrektor szkoły Ewa Flaga, zastępca dyrektora Adam Wyskwar.

Konkurs był transmitowany na żywo na szkolnym kanale youtube. Za realizację odpowiedzialni byli uczniowie miejscowego technikum informatycznego.

Łukasz Korycki


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz