Mają nie tylko najlepszych kucharzy
- Opublikowano: 06 czerwiec 2016, 08:16 Kategoria Edukacja
- zsp 2 garwolin
Kolejny sukces w konkursach rangi ogólnopolskiej odnieśli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Ostatniego dnia maja w Rydułtowach na Śląsku odbyły się II Mistrzostwa Młodych Kucharzy i Kelnerów połączone z I Piknikiem Militarnym.
W konkursie kucharskim ZSP nr 2 w Garwolinie reprezentowali Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Pierwszym zadaniem uczniów II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych było ugotowanie 20 litrów grochówki. Jak na piknik militarny przystało, gotowanie odbywało się na kuchni polowej. W drugim etapie nastolatkowie z Garwolina przygotowali roladki schabowe z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi z dodatkami. Po tych konkurencjach jury wyłoniło trzy zespoły do ścisłego finału. A tam podczas gotowania na żywo należało przygotować ?lightowe? wariacje z owoców i warzyw. Uczestnicy mieli do dyspozycji jednakowo wyposażone stanowiska i surowce ze ?skrzyni niespodzianki?. Krystian i Marcin wzbudzali największe zainteresowanie obserwujących pokaz kulinarny, a jury przyznało zespołowi pierwsze miejsce.