Plebiscyt Wybierz Sportowca Powiatu Garwolińskiego 2022! >>> więcej

reklama

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Brzegach

Opublikowano: 11 listopad 2022, 08:58 Kategoria Edukacja
brzegimiastków kościelyn
Ten artykuł przeczytasz w 2 - 3 min.

W Niepublicznej Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Brzegach odbyły I obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Dzień ten został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro - Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie klas I-VIII przygotowali kolorowe prezentacje, ubiór oraz stragany ze zdrową żywnością w języku angielskim wypełnione po brzegi warzywami, owocami, strączkami oraz innymi dobrymi dla zdrowia produktami. Pierwszaczki zaprezentowały m.in. żółte melony, obfitujące w witaminę C cytryny oraz papryki, pełne potasu banany. Klasa II przygotowała  pomarańczowe dynie, marchewki, egzotyczne kiwano oraz zdrowsze odpowiedniki popularnych ziemniaków czyli bataty. Natomiast trzecioklasiści zachwycili różnorodnością zielonych warzyw bogatych w żelazo i witaminę A: bazylię, sałatę, szczypiorek, cukinię, ogórki oraz szpinak. Stragan klasy V pełny był czerwonych jabłek, papryki, pomidorów. Szóstoklasiści wylosowali brązowy kolor, a więc stoisko obfitowało w różne rodzaje kaszy, awokado, pełnoziarniste makarony czy też drogocenny miód. Uczniowie klasy VII przedstawili białe korzenne warzywa, mleko kokosowe, pełne flawonoidów kalafiory i cebulę oraz naturalny antybiotyk czosnek. Najstarsi uczniowie pokazali rozmaitości bogate w antyoksydanty w kolorze fioletowym, bakłażany, kapustę, śliwki i winogrona. Wszystkie oddziały zaprezentowały wysoki poziom znajomości zdrowych produktów oraz udowodniły że język angielski nie jest im obcym.

reklama


Po solidnej porcji pożytecznych i ciekawych informacji nadeszła pora na świetną zabawę! Klasy młodsze sprawdzały możliwości swoich kubków smakowych podczas „Dine in the dark” czyli odgadywania różnych produktów z zamkniętymi oczami. Natomiast starszaki wcielili się w rolę inżynierów i za pomocą nietypowych materiałów tworzyli stabilne i możliwie wysokie budowle. Głośny doping i śmiechy uczestników niosły się po całej szkole.

Ostatnim punktem programu było rozstrzygniecie konkursu plastyczno-językowego: „My healthy LUNCHbox – Moja zdrowa śniadaniówka”, którego celem było utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz poznawanie słownictwa związanego z żywnością w języku angielskim. Uczniowie mieli za zadanie zaprojektować dobrze zbilansowaną zawartość szkolnej śniadaniówki. Dyrektor naszej szkoły Pani Marianna Zając wręczała dyplomy i składała serdeczne gratulacje wszystkim uczestnikom konkursu. W kategorii klas I-III miejsce I - zajął Antoni Owczarczyk (kl. I), miejsce II - zajął Marcel Bąk (kl. I) oraz miejsce III - zajęła Weronika Belka (kl. III). W kategorii klas V-VIII  miejsce I - zdobyła Magdalena Osiak (kl. V), miejsce II - Wiktoria Szubińska (kl. VIII) oraz miejsce III - Barbara Osiak (kl. VIII). Komisja konkursowa w składzie: Pani Katarzyna Mika-Borkowska (szkolny organizator przedsięwzięcia), Pani Patrycja Przybysz-Mikulska oraz Pani Małgorzata Łysiak oceniała prace zgodnie z następującymi kryteriami: zgodności z tematem konkursu, pomysłowości, oryginalności ujęcia tematu oraz estetyki wykonania. Laureatom konkursu plastyczno-językowego serdecznie gratulujemy oraz życzmy dalszych sukcesów. Podziękowania składamy również sponsorom nagród: wyd. Macmillan, wyd. PEARSON, wyd. Oxford University Press oraz Przedstawicielstwu Komisji Europejskiej w Polsce.

mat. pras.


Dodaj komentarz

Dodając komentarz oświadczasz, że akceptujesz regulamin dodawania komentarzy oraz politykę prywatności.

Kod antyspamowy
Odśwież

reklama
reklama

TOP