Najnowsze badania Instytutu Homo Homini donoszą, że makaron jest jednym z najbardziej lubianych dodatków obiadowych Polaków ? wszak jemy go nawet kilka razy w tygodniu. W rankingu kulinarnej popularności wyprzedził on nawet ryż, choć nadal pozostaje w tyle za ziemniakami, cieszącymi się w kraju nad Wisłą niesłabnącym powodzeniem. W czym tkwi fenomen tego specjału, który możemy dziś kupić na całym świecie w setkach kształtów?
- Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 ? 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg ? jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową ? mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Warto wiedzieć co, poza niezastąpionym smakiem, dostarcza nam sporej dawki wartości odżywczych, dzięki którym warto jeść go zdecydowanie częściej.