reklama
reklama

Aktualności

reklama
reklama

baner projekt 

pepperoni main 40

 

reklama

Pogoda w Garwolinie

Miłego dnia życzy
Przedsiębiorstwo Wodociągów
i Kanalizacji w Garwolinie

reklama

TOP

TOP


Dekorator kwadrat

Kultura

    reklama

    Sport

    reklama
    Ten artykuł przeczytasz w 2 - 4 min.

    Najnowsze badania Instytutu Homo Homini donoszą, że makaron jest jednym z najbardziej lubianych dodatków obiadowych Polaków ? wszak jemy go nawet kilka razy w tygodniu. W rankingu kulinarnej popularności wyprzedził on nawet ryż, choć nadal pozostaje w tyle za ziemniakami, cieszącymi się w kraju nad Wisłą niesłabnącym powodzeniem. W czym tkwi fenomen tego specjału, który możemy dziś kupić na całym świecie w setkach kształtów?

    - Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 ? 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg ? jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową ? mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Warto wiedzieć co, poza niezastąpionym smakiem, dostarcza nam sporej dawki wartości odżywczych, dzięki którym warto jeść go zdecydowanie częściej.

    Ten artykuł przeczytasz w 3 - 5 min.

    Okazuje się, że żeby schudnąć wcale nie trzeba przechodzić na głodówkę! Przeciwnie należy jeść i to regularne posiłki ? klucz do świadomego odchudzania tkwi w tym, jakie produkty wybierać, w jakich ilościach oraz w jakich porach dnia spożywać posiłki.

    Z badań opinii publicznej wynika, że większość Polaków naprawdę lubi jedzenie i przykłada ogromną wagę do tradycji w posiłkach. Jednak sposób odżywiania się Polaków, w porównaniu do mieszkańców krajów Europy Zachodniej oraz Stanów Zjednoczonych, znacznie się różni ? Polacy przywiązują ogromną wagę do tradycji w jedzeniu. Pomimo otwarcia na kulturę zachodnią, nawyki żywieniowe odziedziczone po przodkach są wciąż głęboko zakorzenione, a nadwaga oraz otyłość dotyka coraz więcej osób.

    Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

    Nie tylko bardzo smaczna, ale i dietetyczna. Najlepszy sposób na szybki obiad po pracy, kiedy dopada nas niekoniecznie mały głód.

     

     

     

     

     

    Składniki:

    1) 25 gramów suszonych borowików

    2) 40 dag pieczarek

    3) 500 ml bulionu

    4) Garść startego żółtego sera
    Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

    Prawdziwa warzywna bomba. W sam raz na letnie upały. I choć przepis włoski, makaronu tu nie znajdziecie. - Na dobrą sprawę składniki można dobierać według uznania, niemniej ja podałam te, które  wykorzystałam - przekonuje nasza czytelniczka, która nadesłała przepis.
    Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

    Znów coś na słodko. Ale może wiórki kokosa chociaż trochę rozweselą nam ten wyjątkowo zimny maj i przybliżą ciepłe kraje... Warto czasem sobie pomarzyć przy herbatce i kawałku ciasta.

     

     

     

     

    Składniki:

    Ciasto I:

    5 białek

    ? szklanki cukru

    20 dag wiórków kokosowych