Jelitowe objawy nietolerancji glutenu - jak rozpoznać wrażliwość na gluten i jakie są rodzaje
- Opublikowano: 22 grudzień 2021, 11:27 Kategoria Rozmaitości
Coraz więcej słyszy się o nietolerancji na gluten. Gluten to inaczej nazwa białek, które występują w ziarnach zbóż, szczególnie w pszenicy. To właśnie na nietolerancję tego składnika cierpi coraz więcej ludzi.
Przyczyny nietolerancji na gluten
Możemy mieć do czynienia z trzema różnymi chorobami związanymi z nietolerancją na gluten. Są to celiakia, alergia na pszenicę oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Przyczyna nietolerancji na gluten leży w złym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Ten w nieprawidłowy sposób reaguje na konkretne składniki w pokarmie. Jak to działa? Układ immunologiczny błędnie rozpoznaje na składniki pokarmów. Są one przez organizm przyjęte jako "obce", przez co produkowane są przeciwciała, których zadaniem jest zwalczenie alergenów. W tym przypadku szkodliwym alergenem jest zupełnie nieszkodliwy gluten.