Jakie grzyby można marynować?
- Opublikowano: 19 luty 2024, 12:41 Kategoria Rozmaitości
Marynowane grzyby były przygotowywane już przez nasze prababki. Ich spiżarnie i piwnice były pełne małych słoiczków zajmujących półki, wypełnionych smakami lata w specjalnej zalewie octowej. To było coś wyjątkowo smacznego. Tradycyjne przetwory z grzybów zawsze podawano jako dodatek do obiadu lub przystawki, co utrzymuje się do dzisiaj. Oczywiście, teraz można kupić marynowane grzyby w occie w praktycznie każdym sklepie, ale nic nie zastąpi smaku tych własnoręcznie przygotowanych. Jakie grzyby można marynować?
Prawdziwki marynowane (borowiki)
Borowik szlachetny, zwany potocznie prawdziwkiem, to jedno z najbardziej pożądanych grzybów jadalnych ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Pomimo tego, że składa się w 80% z wody, dostarcza wiele cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajduje się znaczna ilość białka, węglowodanów oraz korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.