reklama

Uff? jak gorąco

Opublikowano: 03 lipiec 2012, 12:59 Kategoria Rozmaitości
upałypsse
Ten artykuł przeczytasz w 2 - 3 min.

Od kilku dni w Garwolinie mamy iść tropikalną aurę. I choć pewnie większość z nas woli upalne lato od deszczowej i chłodnej pogody, z takimi temperaturami i słońcem nie ma żartów. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna ostrzega i radzi, co robić, gdy z nieba leje się żar.

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30oC i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

 

reklama


PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

? utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C

w nocy;

? odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura

powietrza jest niższa;

? zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych

pomieszczeniach;

? wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;

UNIKANIE UPAŁU

? przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;

? unikanie forsownego wysiłku fizycznego;

? unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między

godziną 10:00 a 15:00;

? spędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych

budynkach użyteczności publicznej);

? stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;

? nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;

CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

? branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na

ciało;

? noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy

i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;

? noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;

? picie dużej ilości wody;

? unikanie spożywania napojów alkoholowych;

? spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej

zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);

? przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;

? utrzymywanie higieny osobistej;

UDZIELANIE POMOCY

? jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne -

odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;

? przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodowce (należy zapoznać się

z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);

? w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona

akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca,

zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki

medycznej;

? do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność,

niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;

? podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy:

- przenieść osobę w chłodniejsze miejsce,

- ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów,

- obniżać temperaturę ciała poprzez: przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin, nieprzerwane wachlowanie, spryskiwanie skory wodą o temperaturze 25-30 °C.

- nie należy podawać żadnych leków,

- osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.

*Opracowano przez Główny Inspektorat Sanitarny na podstawie: ?Public health advice on preventing health impacts of heat. A set of

information sheets for different target audiences?. World Health Organization 2011.

PSSE/oprac. jd/foto sxc.hu


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama
reklama

TOP

reklama