Cenne doświadczenie kucharzy z Dwójki

Opublikowano: 07 czerwiec 2019, 12:12 Kategoria Edukacja
zs 2 garwolindwójka
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

10-osobowa grupa uczniów klasy I Technikum Żywienia Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie wzięła udział w konkursie ogłoszonym przez UPEMI w ramach projektu ?Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu? i znalazła się w ścisłym finale.

W studiu Go Cook w Warszawie pod okiem znanego kucharza Tomasza Królikowskiego uczniowie gotowali potrawy z indyka i wołowiny. Warsztaty nakierowane były na przetwarzanie mięsa w taki sposób, aby wykorzystywać wszystkie elementy i uzyskiwać wykwintne potrawy nie tylko z najdroższego mięsa np.: polędwicy. Uczniowie przygotowali m.in.: burgery wołowe z salsą z mango, stit-fry z indyka z warzywami sezonowymi i noodle.

Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Już po raz piąty w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie odbył się festyn ?Czas na zdrowie?. Głównymi celami imprezy były propagowanie zdrowego stylu życia oraz integracja z osobami niepełnosprawnymi.

Dzisiaj dziedziniec Dwójki ponownie zatętnił życiem. Po raz piąty szkoła aktywnie włączyła się w promowanie zdrowego stylu życia. Do popołudnia z wieloma atrakcjami zaproszono uczniów m.in. Szkoły Podstawowej nr 2 i wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Trzciance. - To już tradycja, że na początku czerwca spotykamy się tutaj, aby promować zdrowy styl życia ? mówił, podczas otwarcia imprezy, wicedyrektor szkoły Adam Wyskwar.

Włoskie staże uczniów z Miętnego

Opublikowano: 22 maj 2019, 07:05 Kategoria Edukacja
Miętne
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Kolejna grupa 16 uczniów z Zespołu Szkół w Miętnem wróciła z dwutygodniowego stażu zawodowego we Włoszech finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, realizowanego na zasadach programu Erasmus+. Doświadczenie zdobywali w restauracjach, hotelach, a nawet w winnicy i gaju oliwnym.

Uczennice z technikum żywienia i gospodarstwa domowego swoje kompetencje zawodowe doskonaliły w lokalnych restauracjach specjalizujących się w umbryjskiej kuchni regionalnej: Ristorante Sabatin, Ristorante del Mercato, Ristorante Apollinare, Cuore &Sapore.

Uczniowie technikum hotelarstwa zdobywali doświadczenia zawodowe w renomowanych hotelach Spoleto: Hotel Arca?  ?  ?, Hotel  Carleston?  ?  ? , Hotel dei Duhi ?  ?  ?  ? .

Ten artykuł przeczytasz w 2 - 3 min.

10 nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie spędziło dwa tygodnie w Wielkiej Brytanii. Zawodowcy z Dwójki poznali sposób kształcenia, kulturę, język oraz specyfikę pracy w Anglii. W garwolińskiej szkole to pierwszy projekt, skierowany do nauczycieli, realizowany w ramach programu Erasmus+.

?Międzynarodowe staże zawodowe uczniów i nauczycieli z Garwolina? to nazwa projektu, który w tym roku szkolnym realizowany jest w ZS nr 2 w ramach programu Erasmus+. ? Przez ostatnie lata współpracowaliśmy, w ramach organizacji praktyk dla uczniów z Niemcami. W tym roku szkolnym nawiązaliśmy kontakt z Wielką Brytanią. Oprócz wyjazdu dla uczniów, projekt przewidywał pobyt nauczycieli przedmiotów zawodowych na zasadzie tzw. job shadowing ? mówi wicedyrektor szkoły Adam Wyskwar. ? Ten rodzaj projektu zakłada poznanie specyfiki nauczania i pracy w zawodzie uczonym przez nauczyciela. Zajęcia w tej formule polegają na obserwacji pracy na poszczególnych stanowiskach na zasadzie ?jeden do jednego? w zakładach pracy bądź na uczelni - wyjaśnia jednoczesny koordynator projektu.

Prosta droga do zawodu w Miętnem!

Opublikowano: 17 maj 2019, 08:30 Kategoria Edukacja
Miętne
Ten artykuł przeczytasz w 2 - 4 min.

Wybór ścieżki zawodowej, a więc decyzja o przyszłości, jest zawsze bardzo trudna. Zanim młody człowiek zdecyduje o szczegółach, musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy chciałby podążać ścieżką kształcenia ogólnego, myśląc o maturze i studiach czy może jego pasje, zdolności i zainteresowania kierują go w stronę kształcenia zawodowego. Ta druga opcja, mimo, że często  niesłusznie spychana na drugi plan, to w dzisiejszych czasach, w których wciąż poszukiwani są wysokiej klasy specjaliści, droga do sukcesu.

Głównym zadaniem stojącym przed szkolnictwem zawodowym jest solidne przygotowanie absolwentów do podjęcia pracy po zakończeniu nauki, a w dłuższej perspektywie do  elastycznego dostosowania się przez nich do zmian na rynku pracy. Podstawą dobrego przygotowania młodzieży do wejścia na rynek pracy jest prowadzenie kształcenia zawodowego, a w szczególności kształcenia praktycznego we współpracy z pracodawcami, które realizowane musi być nie tylko w placówce edukacyjnej, ale także, a może zwłaszcza poza jej murami, np. zakładach produkcyjnych czy przedsiębiorstwach ? mówi Lilla Nawrocka, dyrektor Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem.