reklama
reklama

Aktualności

reklama
reklama

baner projekt 

pepperoni main 40

 

reklama

Pogoda w Garwolinie

Miłego dnia życzy
Przedsiębiorstwo Wodociągów
i Kanalizacji w Garwolinie

reklama

TOP


Dekorator kwadrat

Kultura

    reklama

    Sport

    reklama

    Opublikowano: 23 maj 2016, 08:13
    zsp 2 garwolin
    Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

    Bardzo dobre wyniki osiągnęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie podczas konkursów gastronomicznych organizowanych podczas Targów Expo Mazury 2016 w Ostródzie.

    Impreza, która odbyła się 13 i 14 maja, była okazją nie tylko do zaprezentowania uroków krainy polskich jezior. W ramach dwudniowych targów organizowano liczne konkursy gastronomiczne, w których wzięli udział uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie.

     

    ?Zielona budka Master Challenge? ? taki tytuł nosił konkurs firmowany znaną marką mrożonych przysmaków. W Ostródzie deser lodowy przygotował Marcin Ochnik (II klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych). Nastolatek zaprezentował deser z lodów karmel z solą i sorbetu truskawkowego z kruszonką sezamową, liofilizowaną limonką i maliną oraz sosem z wiśni. Marcinowi zabrakło niewiele do miejsca na podium.

    W ogólnopolskim konkursie ?Drób na Polskim Stole? wystartował drugi uczeń II klasy TŻiUG. Krystian Piątek przygotował kurczaka supreme w towarzystwie botwinkowego pęczotto i lekkiego sosu z zielonego jabłka. Reprezentant garwolińskiej szkoły zachwycił jury swoim mise en place, połączeniem smaków i doborem składników w przygotowanej potrawie. Otrzymał najwyższe noty od jury technicznego i degustacyjnego, co uplasowało go na najwyższym miejscu na podium.

    Dla 18-latka start w Ostródzie był pierwszym w konkursie o zasięgu ogólnopolskim. ? Powiem szczerze, że to była najszybsza godzina w moim życiu. Te 60 minut upłynęło bardzo szybko. Z efektu końcowego ? talerza i smaku - jestem bardzo zadowolony ? przyznał szczęśliwy Krystian. Zwycięzca konkursu otrzymał gratulacje i uznanie od prowadzącego konkurs Karola Okrasy. W nagrodę uczniowie ZSP nr 2 otrzymali zestaw noży firmy Victorinox, a szkoła wzbogaciła się o urządzenie do sous vide firmy Hendi.

    Opiekunami uczniów są Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka. W przygotowaniu młodych kucharzy do konkursu pomógł absolwent szkoły Jacek Garnek.

    mat. pras.

    zdjęcie główne: Od lewej: Marcin Ochnik, prowadzący konkurs Karol Okrasa, Krystian Piątek.

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz