reklama
reklama

Aktualności

reklama
reklama

baner projekt 

pepperoni main 40

 

reklama

Pogoda w Garwolinie

Miłego dnia życzy
Przedsiębiorstwo Wodociągów
i Kanalizacji w Garwolinie

reklama

TOP


Dekorator kwadrat

Kultura

    reklama

    Sport

    reklama

    Opublikowano: 30 grudzień 2014, 07:56
    zsp 2
    Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

    W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014" zorganizowanego przez Grupę Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

    Celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem fileta z sandacza oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem fileta z indyka - polędwiczki oraz rozdrabniania warzyw różnymi technikami.

    W finale konkursu wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w finale reprezentowali Kamil Rajdaszka i Konrad Talarek. Uczniowie klasy III Technikum Żywienia przygotowali sandacza hycowanego w dymie jabłkowym, z budyniem z kurek i uszkiem z soczewicą w towarzystwie sosu rybnego na czerwonym winie i roladkę z indyka z czarnuszką, na sosie morelowym, z puree z białych warzyw i kapustą duszoną w czerwonym winie.

    Zmagania uczniów obserwowali i oceniali kucharze najznakomitszych hoteli i restauracji Warszawskich m.in. Kurt Scheller, Michał Karadżow, Markus Hallgren, Stanisław Nowogródzki, Mariusz Nowicki.

    Opiekę nad uczniami sprawowały Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt.

    mat. pras.

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz