reklama
reklama

Aktualności

reklama
reklama

baner projekt 

pepperoni main 40

 

reklama

Pogoda w Garwolinie

Miłego dnia życzy
Przedsiębiorstwo Wodociągów
i Kanalizacji w Garwolinie

reklama

TOP


Dekorator kwadrat

Kultura

    reklama

    Sport

    reklama

    Opublikowano: 17 czerwiec 2014, 14:40
    zsp 2
    Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

    Sukcesem uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zakończyła się XI edycja Ogólnopolskiego Konkurs Kulinarnego Lubelskie Smaki 2014.

    Zmagania z udziałem dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych odbyły się 15 czerwca na dziedzińcu zamku w Lublinie. Konkursowi patronowali Marszałek Województwa Lubelskiego i Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

    Zadaniem uczestników było wykonanie sześciu porcji zakąski zimnej i sześciu porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie. Składnikiem podstawowym zakąski był ser biały, a danie główne miało zawierać kapłona i szparagi. Wszystko to w 90 minut.

    Poczynania uczniów były punktowane przez profesjonalne jury techniczne i degustacyjne, któremu przewodniczył Piotr Skwarek. Oceniane był zarówno wygląd, smak i aranżacja potrawy, a także przygotowanie stanowiska i profesjonalizm pracy.

    Konkurs zakończył się podwójnym sukcesem uczniów garwolińskiego ZSP nr 2. Konrad Dróżdż (kl. III Technikum Kucharz) i Kamil Rajdaszka (kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) zajęli pierwsze miejsce tuż przed Rafałem Packiem i Arkadiuszem Olszewskim (obaj z kl. II TŻiUG).

    Zwycięski duet przygotował zakąskę - pstrąga parowanego podanego z serkiem koperkowym i sosem bakaliowym oraz danie zasadnicze - pieczoną pierś kapłona w towarzystwie kaszy jaglanej z sosem szalotkowym i szparagami.

    Drugie miejsce dały ser z wędzonym pstrągiem podany na pomidorach w towarzystwie sosu szczawiowego z piwną nutą oraz rolada z kapłona z serem kozim i wiśniami podana z kaszą gryczaną, szparagami i sosem gruszkowo-szafranowym.

    Uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem Elżbiety Buczek i Renaty Głowali. Cenną radą przed konkursem z uczniami i nauczycielami podzielił się Marek Rybacki z restauracji Sulbin.

    mat. pras.

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz