Szkolili się pod okiem mistrza Polski

Opublikowano: 10 luty 2017, 06:56 Kategoria Edukacja
zsp 2 garwolindwójkabarmani
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Uczniowie ZSP nr 2 CKP w Garwolinie przez dwa weekendy styczniowe mieli możliwość uczestniczyć w szkoleniu barmańskim prowadzonym przez trenera Jerzego Czaplę ? Mistrza Polski Barmanów.

Uczniowie klas gastronomicznych podnosili kwalifikacje zawodowe z dziedziny barmaństwa. Szkolenie odbywało się w pracowni kelnersko-barmańskiej ZSP nr 2 w Garwolinie.  Celem szkolenia było przekazanie młodzieży podstaw technicznych sztuki barmańskiej, a także przygotowanie do samodzielnej, profesjonalnej pracy w barze typu ?Coctail Bar?.

Głównym zadaniem było przekazanie uczestniczącym wiedzy, aby w przyszłości ułatwić im start w pracy na stanowisku barmana oraz uczynić ich profesjonalnymi barmanami.

Młodzieży uczestniczącej w szkoleniu najbardziej podobały się ćwiczenia praktyczne technik miksowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych z udziałem szerokiej gamy likierów, win, wódek czystych i gatunkowych. Każdy uczestnik miał możliwość pod okiem mistrza przygotowywać drinki z grupy short, soft, long, divers, a także według własnej receptury.

Mistrz barmański Jerzy Czapla jest w Polsce prekursorem wolnego stylu barmańskiego Sztuki Flair. Jest to błyskotliwa, swobodna i efektowna forma obsługi, zaskakująca płynnością i finezją.

Kursanci po zakończeniu szkolenia otrzymali certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów ?Barman ? Blender?  I stopnia, który potwierdza udział w szkoleniu. Absolwenci szkolenia uzyskali pełne przygotowanie wykwalifikowanego barmana, odpowiadające wzorcom światowym.

opr. łk


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz