Plac Teatralny w Lublinie był miejscem rozgrywania konkursu kulinarnego ?Lubelskie Smaki 2016?. Trzecie miejsce w rywalizacji młodych kucharzy zajęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie - Krystian Piątek i Marcin Ochnik.
Tegoroczny konkurs w Lublinie przeprowadzano w trzech kategoriach: przedszkolacy, uczniowie i profesjonaliści. Rywalizacja przebiegała na oczach przechodniów. Zadania uczestnikom nie ułatwiał upał i ograniczony czas. Na ręce kucharzom patrzyło czujne oko jury technicznego i degustacyjnego.
Garwoliński ZSP nr 2 reprezentowali Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali kaszankę w panco z konfiturą z agrestu, galaretką malinową i sosem demi glace w towarzystwie chrupiącego chipsa jako zakąskę. Daniem głównym były policzki wieprzowe z fondantem ziemniaczanym , konfiturą z rabarbaru i buraczkiem w emulsji oraz sosem kawowym.
Jurorzy pochwalili naszych uczniów za miseen place i połączenie smaków w zaprezentowanych potrawach. Ostatecznie w Ogólnopolskim Konkursie ?Lubelskie Smaki 2016? Krystian Piątek i Marcin Ochnik zajęli trzecie miejsce.
Nauczycielki przygotowujące uczniów do konkursu - Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna?Piłka ? dziękują za pomoc absolwentowi szkoły Jackowi Garnkowi.
mat. pras.