Krystian Piątek i Marcin Ochnik, uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zostali finalistami konkursu kulinarnego ?Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej?. Według Radosława Oseka, członka jury, uczniowie okazali się najlepszym zespołem.
31 marca drugoklasiści z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie debiutowali w konkursowych zmaganiach. Od początku zespół wykazywał się ogromną pomysłowością, kreatywnością i precyzją w wykonywaniu potraw konkursowych. Profesjonalizm pracy i niekonwencjonalne produkty wykorzystane przez uczniów zwróciły szczególną uwagę jury.
Jajo poszetowe podane na wiosennych kiełkach w towarzystwie sosu holenderskiego i kawioru z kiszonej kapusty podano jako przekąskę. Jako danie główne drużyna chłopców przygotowała halibuta z crunchy?em z pszczelego pyłku w towarzystwie lekkiej soczewicy z chutney?em z kumkwatu.
I miejsce zapewniło Krystianowi i Marcinowi sporządzenie kawioru z soku kiszonej kapusty, bezbłędne wykonanie sosu holenderskiego, użycie pyłku pszczelego, kiełków buraka i jarmużu oraz przygotowanie chipsa z chleba razowego.
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe, dyplomy oraz książkę kucharską z dedykacją od Michela Moran ? właściciela Restaurant Bistro de Paris, znanego również z programu Master Chef i Master Chef Junior.
Uczniów do konkursu przygotowywały Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka.
mat.pras./oprac. ab