Sukces Iwony Kiełt w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli

Opublikowano: 02 kwiecień 2014, 09:07 Kategoria Edukacja
zsp 2iwona kiełtkonkurs kulinarny
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Tym razem to oni, a nie ich podopieczni, przygotowywali wykwintne dania. W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Iwona Kiełt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęła trzecie miejsce.

?Gotuj lokalnie? ? to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej  we  współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Do udziału zakwalifikowało się 20 szkół z całej Polski, wśród nich ZSP nr 2 CKP w Garwolinie. Pierwszym etapem projektu było szkolenie dla nauczycieli, zaplanowane na targi 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne ?EuroGastro? w Warszawie (26-28 marca). Warsztaty poprowadzone były przez znanych kucharzy ? Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka.

Szkolenie zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z całej Polski. Zadaniem, które organizatorzy postawili przed dwuosobowymi zespołami, polegało na przygotowaniu dania głównego. ?Kulinarnym bohaterem? miała być polędwica wieprzowa. Nie można było zapomnieć o regionalnych produktach Podlasia.

Nauczyciele biorący udział w konkursie zostali przypadkowo podzieleni na dwuosobowe grupy. Czas na przygotowanie potrawy wynosił godzinę. Do dyspozycji były jedynie surowce znajdujące się na stoisku targów. Iwona Kiełt, której los przydzielił koleżankę z Nysy, przygotowała danie składające się z polędwiczek wieprzowych panierowanych w serze korycińskim wiejskim, puree z pasternaku z dodatkiem masła z filipowa, pomidorów zapiekanych, pesto z bazyli z orzechami laskowymi z czosnkiem kwaszonym.

Smak i sposób przygotowania potrawy doceniło jury m.in. Robert Sowa, Joseph Seelesto (znany z programu Top Chef) czy prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski. Garwolińsko-nyski duet zajął trzecie miejsce i wszedł z skład laureatów pierwszego takiego konkursu w kraju.

- Poziom konkursu był bardzo wysoki. Brali w nim udział min. kucharze pracujący zawodowo i dodatkowo uczący w szkole. Największą trudnością było to, że startowaliśmy w ciemno, nie znaliśmy surowców, więc nie było możliwości wcześniejszego zaplanowania receptury ? przyznaje zadowolona Iwona Kiełt (na zdjęciu pierwsza po lewej).

Drugi etap projektu ?Gotuj lokalnie? będzie obejmował warsztaty praktyczno- teoretyczne dla uczniów przeprowadzone w ZSP nr 2. Ostatnim akcentem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

mat. pras.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz