Pasztet z Oblina wyróżniony przez marszałka

Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście wczorajszej gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody. Wyróżnienie trafiło także do stowarzyszenia z gminy Maciejowice.

Laureatem zostało Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Oblina, które otrzymało wyróżnienie za pasztet warzywny wytwarzany jest z ekologicznych warzyw, masła, jaj kur zielononóżek i bułki tartej. Jest to produkt o bardzo delikatnym smaku, przypominającym pasztet robiony z mięsa drobiowego lub królika. Produkt wielokrotnie odnosił sukcesy na konkursach kulinarnych.

– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.

REKLAMA


W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Aktualizacja, 12 maja, godz. 11.55. W informacji Urzędu Marszałkowskiego wkradł się błąd. Laureatem konkursu zostało Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Maciejowic.

mat.pras./oprac. jd

fot. mat.pras.



Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentarze  

 
-1 #9 ee 2015-05-12 10:12
Cytuję anna:
Cytuję EKO:
Elektrownia jest "wypasiona" w odsiarczanie spalin, natomiast zarzecze z kanałem ulgi i ziejacym kominem przy topazie to zapewne ekologia z lat 80. enea-wytwarzanie.pl/.../...

pasztet nie jest z oblina tylko pieczony w w Maciejowicach z warzyw wychodowanych przez moja mame w okolicach Gonczyc

tak, tak. sukces ma wielu ojców.
Cytować
 
 
0 #8 pasztet ECOEKO 2015-05-12 09:07
Cytuję anna:
Cytuję EKO:
Elektrownia jest "wypasiona" w odsiarczanie spalin, natomiast zarzecze z kanałem ulgi i ziejacym kominem przy topazie to zapewne ekologia z lat 80. enea-wytwarzanie.pl/.../...

pasztet nie jest z oblina tylko pieczony w w Maciejowicach z warzyw wychodowanych przez moja mame w okolicach Gonczyc

Gonczyce to ECO z wiatrakiem w tle...
Cytować
 
 
+1 #7 reanna 2015-05-11 23:15
Cytuję EKO:
Elektrownia jest "wypasiona" w odsiarczanie spalin, natomiast zarzecze z kanałem ulgi i ziejacym kominem przy topazie to zapewne ekologia z lat 80. enea-wytwarzanie.pl/.../...

pasztet nie jest z oblina tylko pieczony w w Maciejowicach z warzyw wychodowanych przez moja mame w okolicach Gonczyc
Cytować
 
 
+1 #6 pasztetMieszkaniec 2015-05-11 20:01
Oblin to nie przy elektrowni a jak nowa sołtys pasztety piecze i laury zbiera to tylko gratulować.
Cytować
 
 
+1 #5 ElektrowniaEKO 2015-05-11 18:14
Elektrownia jest "wypasiona" w odsiarczanie spalin, natomiast zarzecze z kanałem ulgi i ziejacym kominem przy topazie to zapewne ekologia z lat 80. enea-wytwarzanie.pl/.../...
Cytować
 
 
0 #4 Pasztet :-)Magda 2015-05-11 14:34
Czy ten pasztet to z tych ekologicznych warzyw hodowanych na polach przy elektrowni Kozienice? Jeśli tak to rzeczywiście ekologiczny :-(
Cytować
 
 
+3 #3 RedakcjaJa 2015-05-10 19:29
Redakcja by się trochę wysiliła a nie zrzynała zywcem ze strony Urzędu Marszałkowskieg o.
Cytować
 
 
+2 #2 gratulacjebaks 2015-05-10 12:29
Gratulacje dla Pani Renaty!
Cytować
 
 
-5 #1 Który/a to ten pasztetMiś 2015-05-10 11:49
Który/a to ten pasztet?
Cytować
 

Dodaj komentarz

Dodając komentarz oświadczasz, że akceptujesz regulamin dodawania komentarzy


Kod antysapmowy
Odśwież

Korzystamy z tzw. plików cookies w celach gromadzenia statystyk oglądalności. Ustawienia plików cookies możesz zmienić w konfiguracji przeglądarki. Więcej o polityce prywatności portalu