- Opublikowano: 30 marzec 2017, 07:33
- zsp 2 garwolin, puławy
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie potwierdzają wysoki poziom umiejętności kulinarnych zdobywając pierwsze miejsce w konkursie ?Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej?.
23 marca Albert Błażejczyk i Jakub Przybyła z klasy III kucharz w Puławach przygotowali ?śledzia z serkiem mascarpone, sosem jabłkowo-piernikowym oraz chipsem z buraka? jako zakąskę oraz ?pierożki z jagnięciną podane na musie z kiszonej kapusty w towarzystwie chrustu? jako danie zasadnicze. Surowcem obowiązkowym do użycia w zakąsce było jabłko, a w daniu głównym kiszona kapusta. Czas na wykonanie potraw wynosił 120 minut.
Uczniowie uwagę jury zwrócili bardzo dobrym przygotowaniem technicznym, umiejętnością pracy zespołowej oraz innowacyjnym wykorzystaniem tradycyjnych polskich produktów w przygotowanych potrawach.
- Składamy serdeczne podziękowania wszystkim dzięki którym ten sukces był możliwy pani dyrektor, radzie rodziców, hurtowni Lobo i absolwentowi naszej szkoły Jackowi Garnkowi oraz zawodnikom ? mówią opiekunowie zwycięskiej drużyny Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna Piłka.
ZSP 2 Garwolin/opr. Redakcja
fot. ZS nr1 w Puławach