Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie potwierdzają wysoki poziom umiejętności kulinarnych zdobywając pierwsze miejsce w konkursie „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”.

23 marca Albert Błażejczyk i Jakub Przybyła z klasy III kucharz w Puławach przygotowali „śledzia z serkiem mascarpone, sosem jabłkowo-piernikowym oraz chipsem z buraka” jako zakąskę oraz „pierożki z jagnięciną podane na musie z kiszonej kapusty w towarzystwie chrustu” jako danie zasadnicze. Surowcem obowiązkowym do użycia w zakąsce było jabłko, a w daniu głównym kiszona kapusta. Czas na wykonanie potraw wynosił 120 minut.

Uczniowie uwagę jury zwrócili bardzo dobrym przygotowaniem technicznym, umiejętnością pracy zespołowej oraz innowacyjnym wykorzystaniem tradycyjnych polskich produktów w przygotowanych potrawach.

- Składamy serdeczne podziękowania wszystkim dzięki którym ten sukces był możliwy pani dyrektor, radzie rodziców, hurtowni Lobo i absolwentowi naszej szkoły Jackowi Garnkowi oraz zawodnikom – mówią opiekunowie zwycięskiej drużyny Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna Piłka.

ZSP 2 Garwolin/opr. Redakcja

fot. ZS nr1 w Puławach

Galeria zdjęć

Komentarze  

+2 #1 tlustyzaskroniec 2017-03-31 00:31
ostro gotowali aż obiektyw zaparował.....
tyle gotowania i jedzenia i jeszcze "toboly" wynoszą :)
Cytować

Dodaj komentarz

Dodając komentarz oświadczasz, że akceptujesz regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.