reklama

Pasztet na piątkę. Rosną nam kulinarne gwiazdy?

Opublikowano: 21 listopad 2012, 10:07 Kategoria Aktualności
ZSP 2kuchniakonkursgotowanie
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Mateusz Półtorak i Jacek Garnek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zostali laureatami II Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska ?Ale pasztet?. Jury miało apetyt na potrawę przygotowaną przez uczniów, a oni sami mają apetyt na zwycięstwa w kolejnych konkursach.

19 listopada w Zamku Kliczków na Śląsku odbył sie finał Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "ALE PASZTET?. Do ścisłego finału zgłoszonych zostało 8 dwuosobowych zespołów z całej Polski. W tym gronie znaleźli się uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski gorącej lub zimnej, którą miał być pasztet i wykwintne danie główne z dziczyzny lub ryby, miodu, grzybów i runa leśnego.

Mateusz Półtorak i Jacek Garnek przygotowali pasztet na kruchym cieście z galaretką winno-wiśniową zespół zajął wysokie V miejsce, a młodzi kucharze z Garwolina wzbudzali największe zainteresowanie wśród obserwatorów, którzy nie ukrywali sympatii dla zespołu. Mateusz Półtorak otrzymał wyróżnienie i nagrodę indywidualną za profesjonalizm pracy od zastępcy dyrektora Zamku Kliczków i przewodniczącego Kapituły Konkursowej Pana Piotra Łubińskiego.

reklama


- Jestem bardzo dumna ze swoich uczniów. Mamy teraz większe aspirację w kolejnych konkursach - przyznaje Małgorzata Zadróżna-Piłka. Zachęca jednocześnie do spróbowania przygotowania dań konkursowych uczniów z Garwolina. Przepisy dostępne są tu.

oprac. jd

fot. ZSP nr 2


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama