czan ad block test

Schab w chruście ziołowym oraz pietruszkowy serniczek dał Kamili Chudek i Pawłowi Talarkowi (ZSP nr 2 Garwolin) zwycięstwo w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Nadwiślańska”. W Dwójce rywalizowało osiem kulinarnych duetów z całej Polski, a w gronie jury zasiedli renomowani kucharze.

Do garwolińskiego ZSP nr 2 wczoraj przyjechało osiem zespołów wyłonionych w drodze kwalifikacji. Skład finalistów został wybrany po ocenie receptur dania głównego i deseru nadesłanych przez uczestników. „Bohaterami” tych dań były schab środkowy i korzeń pietruszki. W organizowanym po raz pierwszy konkursie wzięły udział reprezentacje szkół z Przysuchy, Radomia, Rydułtów, Sadownego, Płocka, Łomży, Puław. Nie zabrakło drużyny gospodarzy.

- Cieszę się, że przyjechaliście do nas z tak odległych zakątków Polski. Kucharz to obecnie artysta. Życzę wam, abyście pokazali ten artyzm podczas dzisiejszego konkursu – mówiła podczas otwarcia dyrektor ZSP nr 2 Ewa Flaga.

Przed dwuosobowymi zespołami czekały dwa zadania. W pierwszym należało we właściwy sposób pokroić marchewkę i jabłko. Przez pozostały czas uczestnicy musieli odtworzyć własne konkursowe receptury.

Konkurs przebiegał pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Eurotoqes Polska z siedzibą w Brukseli. Efekty prac były oceniane przez jury techniczne i jury degustacyjne. W składzie komisji byli: Marcin Soból, Jean Bos, Janusz Sykut, Mariusz Zając oraz jako przewodniczący Marek Rybacki.

W komisji vip zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna. Nagrodę specjalną tego grona przyznano Kamilowi Dobrzyckiemu i Michałowi Ciecierskiemu (ZS Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, op. Jolanta Bożena Przybyłowska).

W konkursie głównym przyznano trzy nagrody. Trzecie miejsce zajęli Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk (ZSP w Sadownem, op. Elżbieta Rukat), a drugie Agnieszka Ostrowska i Kamil Gumiński (ZS Usług i Przedsiębiorczości w Płocku, op. Małgorzata Teresa Garlej). Zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” zostali reprezentanci gospodarzy – Kamila Chudek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek). Laureaci, oprócz medali, pucharów i dyplomów, odebrali cenne nagrody rzeczowe.

- Długo trenowaliśmy przed konkursem, aby osiągnąć taki poziom. Bardzo dziękujemy absolwentowi naszej szkoły Konradowi Talarkowi, który pomagał nam w przygotowaniach do konkursu – powiedzieli szczęśliwi zwycięzcy.

Garwoliński duet przygotował schab w chruście ziołowym z sosem z wiśni nadwiślańskiej i puree z bobu. Na deser zaserwował kruche, orzechowe ciasteczko, mus malinowy i pietruszkowy serniczek. – W daniach zwycięzców czuć było smak podstawowych składników – schabu w daniu głównym i pietruszki w deserze. To zdecydowało o wygranej – ocenił przewodniczący jury Marek Rybacki. Kucharz wysoko ocenił umiejętności uczestników konkursu.

Patronat honorowy nad konkursem objął starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski. Głównymi organizatorami zmagań z ramienia ZSP nr 2 były nauczycielki przedmiotów zawodowych Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka.

Konkurs był transmitowany na żywo na szkolnym kanale youtube. Za realizację odpowiedzialni byli uczniowie miejscowego technikum informatycznego.

Łukasz Korycki

 

Komentarze  

0 #2 związkowieckobra 2018-04-15 21:56
Cytuję kaska:
Komentarz nie został opublikowany. Treść niezgodna z regulaminem. Redakcja

cuś wielbiciel dyrektorki z ekonomika - związkowiec nie pisze komentarzy,
Cytować
0 #1 troche spasionakaska 2018-04-12 20:01
Komentarz nie został opublikowany. Treść niezgodna z regulaminem. Redakcja
Cytować

Dodaj komentarz

Dodając komentarz oświadczasz, że akceptujesz regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.