reklama

Aktualności

reklama
reklama

baner projekt 

pepperoni main 40

 

reklama

Pogoda w Garwolinie

Miłego dnia życzy
Przedsiębiorstwo Wodociągów
i Kanalizacji w Garwolinie

reklama

TOP


Dekorator kwadrat

Kultura

    reklama

    Sport

    reklama
    Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

    Na niedzielny podwieczorek i przyjęcie imieninowe. Lekkie połączenie słodkiego kremu, galeretki i chrupiących bakalii.

     

     

     

     

     

    Składniki

    Biszkopt

    • 4 jaja
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa

    • 6 żółtek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 szklanki mleka
    • 2 kostki masła (najlepiej roślinne)
    • orzechy, rodzynki, gorzka czekolada, kakao, cytryna

    Sposób przygotowania

    Biszkopt

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C około 20-25 minut.

    Masa

    Z żółtek, cukru, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać; 1- 2 łyżki kakao, pokruszone orzechy i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Można dodać kieliszek rumu. Do drugiej części dodajemy sok z cytryny i rodzynki.

    Na biszkopt wykładamy ciemną masę, później jasną. Na wierzch wylewamy 2 galaretki cytrynowe.

    Przepis Jolanty z Garwolina

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz